14 november 2011

Regler och lagar.


I mitt jobb stöter vi ofta på så kallada dublinärenden. Det här innebär i stora drag att man måste söka asyl i det land man först kommer till och söker asyl i. Du kan aldrig söka asyl i något annan europeiskt land än det du först fått ge dina fingeravtryck i. Jag har aldrig förstått det här. Är det en smidig regel? Är det rimligt? Är det smart? Varför har EU bestämt det här? 


Om man är från Somalia och flyr till Europa, är sannolikheten mycket stor att man hamnar i Italien eller på Malta, då det är de länder man kommer fram till om man hoppar i en överfull liten båt nånstans i Afrika och hoppas på det bästa. 

När man kommer iland får man ge sina fingeravtryck och processen är igång. Många gånger, utan någon som helst information om ens rättigheter är man nu asylsökande i det här landet. Det här betyder att om man vill till Sverige eller andra länder, längre från kusten i europa, så är det flyg som gäller, om du är från Afrika. NI kanske kan gissa att det inte är jättemånga som flyr från Somalia som har råd med en flygbiljett.. Och är du från t.ex Afghanistan betyder det att du måste gömma dig, låta dig smugglas, hela vägen fram till Sverige. En resa som brukar ta runtomkring 3 månader med alla stopp, försök, misslyckanden, olyckor, svält osv osv. 

Hur kan det här vara något som ens existerar? Borde inte EU ha ett bättre samarbete? Borde man inte kunna ha den valmöjligheten som människa att välja var man vill söka asyl? Ok att man bara kan söka asyl i ETT land, det tycker jag absolut, det skulle bli missbruk av asylsökningar annars och det skulle bara skapa kaos och höga kostnader. Men tänk dig själv. Du flyr från ditt hemland, från allt du vet om, alla du älskar och kommer till en ny världsdel, borde det inte kunna vara möjligt att åtminstone välja om man vill ta sig vidare från Italien till Tyskland? Du kanske har vänner i ett speciellt land, eller släktingar, eller ett jobberbjudande?!

Hur som helst, vad ni än anser om att ha välmöjligheter (gissar att en del kommer tänka "de ska väl vara glada att de kommer bort från krig/svält/förtryck") så borde väl ansvaret fördelas över hela Europa? Borde verkligen lilla lilla Malta behöva ta emot så många flyktingar att de inte ens har husrum åt dom? (idag bor de flesta flyktingar på Malta i tält). Varför kan det inte finnas mottagningar i Italien och Malta som slussar flyktingarna vidare till de länder i Europa som i dagsläget har mer möjligheter? Kanske borde ansvaret delas ut efter en viss procent? Vad har vi EU till? Varför är det ok att Danmark, Norge och Finland sitter och snålar och är sjukt fientliga mot att ta emot flyktingar medan Sverige gör vad de kan för att ta emot så många som möjligt? (ok Norge är inte med i EU men ändå!) Varför ställs det inte högre krav för flyktingarnas skull? 

Här har ni lite mer korrekt vad Dublinförordningen innebär: 


Dublinförordningen

Dublinförordningen reglerar vilket land som ska ansvara för att asylärendet prövas. Förordningen gäller i EU:s medlemsländer samt Island, Norge och Schweiz.
När det gäller ensamkommande barn ska prövningen göras i det land där barnet lämnat in ansökan, om det inte finns en familjemedlem i något annat av de länder som omfattas av Dublinförordningen.
Den som är gift, men under arton, år behandlas som vuxen enligt Dublinförordningen.

Första asylland

Om ett ensamkommande barn sökt asyl i flera länder ska prövningen göras i det land där ansökan lämnades in först (s.k. första asylland).
När en annan stat kan bli ansvarig för att pröva asylansökan förordnas inte ett offentligt biträde.
Det ska alltid finnas ett organiserat mottagande i det land dit barnet ska resa för att få sin asylansökan prövad.

Särskilda skäl till asylprövan i Sverige

Om ett ensamkommande barn har sökt asyl i ett annat land får barnet, tillsammans med god man, berätta om det finns särskilda skäl till varför asylansökan ska prövas i Sverige och varför ärendet inte ska överföras till det första landet.
För att Sverige ska pröva asylärendet krävs att det vore ”humanitärt stötande” att överföra ärendet till det land där personen först sökte asyl.
Sedan i maj 2008 gör Migrationsverket undantag för ensamkommande barn som tidigare sökt asyl i Grekland på grund av mottagandeförhållandena i landet. De får för närvarande sin asylansökan prövad i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar