5 november 2008

lite politiktjaffs

mycket blir bättre med Obama. det jag tycker säger det mesta om honom som politiker är att han personligen är emot enkönade äktenskap men att han inte vill ha en lag som förbjuder det. Att inte låta sin personliga åsikt påverka, det är starkt och hedersvärt. Och han stödjer ju partnerskap för lika juridiska rättigheter som heterosexuella par och det gäller även frågan om adoption.

några riktigt vettiga saker:

EKONOMIN

Barack Obama vill införa höjd minimilön och skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare.

Han vill också häva Bushs skattelättnader för välbeställda – och höja skatten för dem som tjänar över 250 000 dollar per år.

Arbetslöshetsförsäkringen ska utökas, och Barack Obama föreslår ett tillfälligt, tre månder långt, utmätningsstopp för vissa bostadsägare.

Obama vill även omförhandla frihandelsavtalen och göra dem mer protektionistiska. Han är alltså emot handelsavtal som hotar jobben eller miljön i USA.

SJUKVÅRDEN

Barack Obama vill införa en obligatorisk sjukförsäkring för barn, men inte en allmän heltäckande sådan för vuxna.

Målet är en allmän sjukförsäkring 2012, som ska finansieras med skatter för de rika.

Med subventioner ska det ändå bli billigare att vara sjukförsäkrad, och Obama vill ta ifrån försäkringsbolagen rätten att kunna vägra att sjukförsäkra vissa personer.

Han anser även att företag, om än inte de minsta, bör förse sina anställda med sjukförsäkring.

UTBILDNINGSSYSTEMET

Demokraten vill reformera förskolesystemet med en budget på 18 miljarder dollar.

Han vill uppmuntra, men inte göra det obligatoriskt, med förskola.

Barack Obama vill göra det billigare att studera vidare. Bland annat med skattelättnader på 4 000 dollar per år för studenter som utför ett visst antal timmars samhällstjänst.

Statliga collegekurser ska vara helt avgiftsfria.


det negativa som jag kan hitta än så länge är att han är för dödsstraff i vissa lägen och så den, som vanligt, ganska amerikanska synen på krig och terrorism. men det är usa, så jag kan ju inte förvänta mig för mycket.


till skillnad mot Bush vill ju Obama göra nåt åt miljöproblemen med. sweet. inte en dag försent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar