30 november 2011

Hej Bryssel


Ganska sliten tjej just nu. 9 timmar bilresa Geneve - Bryssel tog på mina krafter. Sov till och från i bilen så nu känner jag mig halvdöd. Bättre hålla sig vaken tror jag. Men men. Har anlänt hos några vänner till Fizzo och som vanligt den här veckan som gått så bjuds det på mat och dricka direkt. Jag har inte använt bestick sedan jag åkte från Sverige :) Vet att det kan låta konstigt hur man kan äta bönor, kyckling, sås, ris och annat med bara handen/händerna. Men det är ingen jättekonst och grejen är att maten smakar så mycket mer! Fundera till exempel på att ha en kycklingbit framför er, som ni måste skära och dela och rensa och sen peta upp på gaffeln och sen ta en tugga, eller om ni i stället tar en bit kyckling i handen och biter av det ni vill äta eller drar bort den bit man vill äta? Hur ofta vill man inte äta kyckling med händerna men vågar inte för att det ser "ohyfsat" ut? Det är ju skitkrångligt att pilla bort köttet på en kyckling med bestick! Sen använder man oftast eller nästan alltid något som heter  Fufu som fungerar lite som bestick och ersätter våra tillbehör som potatis eller pasta osv.. Det är lite halvkladdigt och perfekt att doppa i såser eller att plocka upp mat med. I Sydafrika heter den liknande rätten Pap men jag testade nästan aldrig att äta med händerna då! i Zambia kallas det Nshima, det är i grunden samma sak men kan göras på majs men även av cassava som är en slags rotfrukt från sydamerika och afrika. Det blir dessutom mer socialt när man äter på det här sättet för man behöver inte hålla ögonen på tallriken så himla mycket, ingen kniv som måste träffa rätt eller skära rätt och inget som ramlar av gaffeln på vägen till munnen.. Jag gillart! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar