15 juni 2012

Fattiga barn i Sverige.


Unicefs rapport mäter barnfattigdom på två olika sätt. Den ena mätningen ser till relativ fattigdom, och svarar på frågan hur många barn som lever under fattigdomsgränsen i varje land. Här har 35 länder undersökts (de 27 EU-länderna samt Norge, Island, Australien, Kanada, Japan, Nya Zeeland, Schweiz och USA).
Målet har varit att uppskatta hur många barn som hamnar under en levnadsnivå som betraktas som normal i landet där de bor. Svaret är att sammanlagt 30 miljoner barn lever i fattigdom i de undersökta länderna. De nordiska länderna har mellan 5 och 7 procents barnfattigdom, medan Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien hamnar på 10 till 15 procent. I bottenskiktet ligger USA och Rumänien med siffror på mer än 20 procent.
Rapportens andra mätning undersöker hur många barn som saknar två eller flera av 14 kriterier som anses normala och nödvändiga för barn i ett rikt land. Det kan röra sig om tre mål mat om dagen, två par skor som är tillräckligt stora, en lugn plats för att kunna göra läxor, pengar till skolutflykter eller en internetuppkoppling. 29 länder ingår i den studien (de 27 EU-länderna samt Norge och Island) och uppgifterna baseras på EU:s statistik över inkomst- och levnadsförhållanden som för första gången innehåller information om barn.
Resultatet visar att 13 miljoner barn saknar tillgång till grundläggande saker som är nödvändiga för deras utveckling. I Sverige gäller detta för 1,3 procent av barnen, vilket ger en topplacering strax under Island. Rumänien, Bulgarien och Portugal hör till de länder som ligger sämst till, men även i rikare länder som Frankrike och Italien är det mer än 10 procent av barnen som på olika sätt är berövade sina utvecklingsmöjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar