5 oktober 2007

kent.. jag tror jag kommer gilla det

Man får nog inte kopiera så här. Fast det är från corren.se. Om jag skriver det är det kanske ok? Jag tror i alla fall att det nya kent är PRECIS i min stil! Depeche Mode, musikslingor osv.. jag längtar till den 17 oktober.

"Första låten heter "Elefanter". Den är ett statement. Den är en smäll på käften. kent deklarerar tydligt vad plattan handlar om: tyngd. Mycket bas. Elektroniska slingor som har tagit vid där vi innan brukade höra Sami Sirviös gitarr. Modernitet. Svärta. Depeche Mode, mer än någonsin.


Jag ska inte recensera hela plattan här, det är omöjligt efter en genomlyssning. Men känslan från första låten sitter fast: det här är faktiskt något nytt. Melodierna, harmonierna och Jocke Bergs texter känns igen, mycket väl. Men soundet, ljuden, de trixiga små prylarna som dyker upp hela tiden är förvånansvärt moderna. Jag, som tycker att kent har varit ganska ointressanta sedan "Hagnesta hill" blir positivt överraskad. Jag kan inte annat än beundra dem för modet att faktiskt ta ett steg vidare och blicka framåt.

När genomlyssningen är slut pratar jag lite med Jon Schumann, den danske producenten som har rattat hela projektet. Han är nöjd och kan inte strö nog med superlativ om den svenska rockgruppen. Men han erkänner en viss nervositet.
- Framförallt undrar man om kents hardcore-fans fattar grejen. Det är inte säkert. Men det här är mycket mer in your face än de senaste plattorna, säger han.

Och nu, äntligen, går kent på scenen. Och spelar "Elefanter" igen. Vilken låt, den är ännu grymmare andra gången man hör den. Trots att bandet känns en liten aning live-ringrostiga. Sedan spelar de två låtar till från nya plattan, den förträffliga singeln "Ingenting" så klart.

Setet är rekordkort och avslutas med en tung, nästan industrimässig version av "Kungen är död". Så går de av scen och det känns väldigt snopet. Fyra låtar. Och inget extranummer blir det, man kanske inte spelar sådana på releasefester."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar