2 mars 2012

Nu drar det igång!

John hämtade upp mig idag, jag trodde vi skulle ut till Townshipen men John hade en annan plan, så vi åkte mot stan. Sedan åtta månader tillbaka har John drivit ett hem för unga hemlösa. De är alla runt 18 år och kommer direkt från gatan. De flesta är sydafrikaner med det är just nu två killar från Zimbabwe där med. Läget i Zimbabwe är, som ni kanske vet, inte det bästa så många flyr till Sydafrika i hopp om att hitta jobb. Däremot är arbetslösheten mer än 25% så drömmarna krossas ganska snabbt och utan pengar och möjlighet att ta sig tillbaka till Zimbabwe hamnar många på gatan.

Jobbet med ungdomarna är väldigt likt mitt jobb hemma i Sverige med ensamkommande flyktingungdomar. Det handlar om att motivera dom, få dom att förstå att de måste ta hand om sig själva, att deras val ger konsekvenser och att det bara är dom själva som kan göra en förändring. Skillnaden mot Sverige är dock att man hamnar på gatan, man har inte tak över huvudet, man har inte mat för dagen, om man gör fel val eller av andra anledningar hamnar på gatan. Pengarna räcker inte till att hjälpa alla. Barn går i första hand, är man över 18 år finns det väldigt få ställen att vända sig till. Johns projekt drivs just nu helt av donationer, staten hjälper inte till med en enda krona. Han är helt beroende av andra människor och kämpar varje dag för att få staten att se behovet och hjälpa honom. Men än så länge är det sånna som du och jag, som har mer pengar än vi själva behöver, som kan hjälpa.

Jag kommer på måndag att åka med John och handla material till att bygga väggar och lägga mattor så att killarna kan få en ordentlig toalett/dusch och drägliga lokaler att vistas i. Just nu delar de (14 stycken) 2 toaletter och 2 duschar med ett pojkhem för underåriga killar (15 stycken), vilket inte är ultimat, med tanke på flera saker, så som tex privatliv…

Det ska bli kul att göra något ordentligt, något som består, en lång tid framöver. Jag är sjukt peppad!

Här ska det göras en avskiljningsvägg och byggas en toalett, golvet ska fixas  också.

Här ska först och främst golvet fixas.
Ni kan se massa datorer, ingen fungerar,
de försöker få ihop en hel dator av alla de trasiga.

Tre av killarna. Han till vänster är från Sydafrika, de andra två från Zimbabwe. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar