8 augusti 2013

60 km avklarade

Har spenderat fem dagar med www.asylstafetten.se. Kom hem igår kväll efter en grym avslutning i Norrköping med stor demonstration utanför migrationsverket, fest med balkanband och underbart häng med alla dessa fantastiska människor. Jag är lite "frälst" och inser ännu mer nu hur jävla viktigt detta är. Det är så otroligt många som behandlas som skit rent ut sagt i det här landet. Varför? För att de är flyktingar och våra lagar inte tillåter de alla att få skydd här. Kampen kommer fortsätta. De andra går vidare mot Stockholm. Jag har en viktig uppgift att avsluta innan jag åker tillbaka till Sydafrika. En ung tjej från Afghanistan behöver hjälp att gömma sig. Hemskt, men sant. Hon är 17 år, har fått avslag och ska utvisas till Afghanistan. Hennes beslut kom redan i september 2012. I 12 månader har hon nu väntat. Hon har varit i Sverige i 1,5 års tid. Migrationsverket säger att de letar efter hennes mamma. Så är det, är du barn och har en förälder i liv så skickas du tillbaka. Om du dessutom har en lite otydlig berättelse så tror de att du ljuger. Hur lätt ä det att åretberätta hela sitt liv för en främmande människa under någons timma förhör? Försök själv. Vad gjorde du när du var 5 år? Hur såg din hemstad ut? Vad var det för färg på bussarna i din stad? Hur gammal var du när du började skolan? (i Afghanistan räknar man inte ens år och de flesta vet inte hur gamla de är). Det som glöms bort är då att en mamma inte hjälper speciellt mycket mot kvinnoförtryck, tvångsgifte, misshandel och andra inhumana företeelser. Den här tjejen vet att hon inte har en chans till ett värdigt liv där. Antagligen inget liv alls. Tidigare i år skickades en annan ung flicka tillbaka till Afghanistan. Hon hann inte utanför flygplatsen innan polisen hittade henne, våldtog henne och dödade henne. Inte spelade det någon roll då om hennes mamma fanns i landet... Nu är det så att denna tjej fyller 18 i november. Då behöver migrationsverket inte längre följa barnkonventionen så då är det bara att skicka tillbaka henne, då hon anses vuxen. Det bryr sig säkert Afghanistansk polis om.. Suck, jag blir så trött.

Så. Om 17 dagar åker jag tillbaka till Sydafrika. Så konstigt! Tiden har gått så väldigt fort. Förstår inte var all tid tagit vägen! Känner mig lite lite stressad att hinna med allt jag måste fixa innan jag åker. Men det löser sig, det gör det ju alltid ;) Ska på festival nästa helg med Matilda, det ska bli trevligt. På måndag ska jag göra klart min tatuering på armen. Jag ska träffa Anna och Felicia. Jag ska umgås med familjen. Jag ska fixa reseförsäkring. Jag ska vara i Stockholm och träffa Dina, Carro, min bror och dessutom gå på ett möte där. Jalla jalla, det kommer gå bra!

Ikväll blir det familjehäng med extrafamiljen Thelander (pappas Åsas familj) i Skänninge som varje år under Skänninge Marken. Sweet. Länge sedan jag träffade Magnus (Åsas bror).

Skall återgå till jobbet nu. Hörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar