15 december 2009

bla bla bla

2010 räknar Sydafrika med att ha 12 miljoner barn föräldralösa pga AIDS. Sydafrika är nummer ett i världen med att ha AIDS-relaterade föräldralösa barn.
Nästan ingen av de som bor på gatan föddes där. De har sökt sig dit pga förhållande i deras hem. De har valt ett sätt att leva som är lite mindre illa än det de hade innan. Det är ingen önskan att leva på gatan, det är en önskan att komma bort från den andra skiten. När man väl hamnat där är det extremt svårt att ta sig bort. Droger, våld, prostitution är en vardag som är svår att ta sig ur.. Var börjar man? Hur hittar man motivationen i ett land där arbetslösheten är 47%? Hur orkar man ta sig ur all skit när man mår psykiskt dåligt och många gånger är seriöst traumatiserad? Hur lätt är det som tonåring att bryta med alla de som blivit ens vänner, ens familj? Många av de här barnen vet inget annat, de minns knappt sina tidigare liv när de var små, många VILL inte minnas.

Jobbet som görs på MyLife är jäkligt inspirerande på det sättet. De har faktiskt lyckats få bort flera ungdomar från gatan de senaste åren. Målet nu är att få så många som bara går, i sysselsättningen innan fotbollsVM nästa år. De har nämligen redan börjat rensa gatorna från hemlösa och placerar dom på ett ställe som kallar Happy Valley och jag lovar er att det inte är så jävla happy. Många har lyckats ta sig därifrån och berättat både det ena och det andra om det. Polisen tvingar barn att skriva på ett kontrakt om att de ska följa med dit och stanna kvar och om de inte gör det så blir de inlåsta i stället.. Bra valmöjlighter va? Och i Augusti 2010 är de tillbaka på samma gata, samma beteenden och samma problem. Det enda Sydafrika vill visa är att de har ordning på landet och allt är som de ska. Gömma problemen för en månad så resten av världen bara tror det är överdrifter och skitsnack om hur det faktiskt ser ut i Sydafrika..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar