12 november 2010

Lite seriöst nu.

Assimilation är när invandrare i ett samhälle anpassar sig till majoritetens kultur, språk, värderingar och ibland även religion. SÅ som skedde på 50-60 talet med vår arbetskraftsinvandring.

Integration betyder att invandrare etablerar sig i det nya samhället, exempelvis på arbetsmarknaden, men antyder inte fullständig anpassning till majoritetskulturen. Handlar även om att de som redan bor i landet förstår och accepterar de som är nya. Gammalt och nytt förenas och tar och ger av varandra.


Vad pratar "folk" om egentligen? Jag har hört skrämmande många säga att "de ska fan anpassa sig om de kommer hit". Anpassa sig efter vad? Inte fan behöver de väl sluta ha slöja på fritiden (inte heller på arbetet om det inte handlar om viss speciella yrken, som tex lärare där du jobbar med barn som möjligen inte förstår innebörden med slöja och där du behöver ha ögonkontakt på ett annat sätt), eller sluta gå till en moské eller sluta prata högt och livligt eller sluta äta deras mat, eller sluta prata deras språk sinsimellan eller sluta ha täckande eller "konstiga" kläder eller sluta fira rammadam eller sluta med något alls. Det enda de bör lära sig är väl svenska språket så att de kan komma ut på arbetsmarknaden? Och självklart ha en FÖRSTÅELSE för hur många svenskar lever och tänker. Men inte fan måste dom väl bli som oss för det?

Kan man inte ha både rammadam, påsk, midsommar, skolavslutning i kyrkan, halloween och få äta vad vi vill i skolan? Ja allt? Varför måste vi har Sverige som det var för 50 år sedan? Inget är statiskt, världen förändras, likaså Sverige.

I USA tex så har man bakat in både kristna och muslimska högtider i kalendern och folk är lediga efter deras egna religion. Det är väl inte så märkligt. Förstår ni vilka fattiga och tråkiga länder USA och Kanada varit utan deras stora öppna hand för invandring? (nu är usa inte det bästa landet jag vet rent allmänt, men på den här punkten borde vi fan ta efter).

Pappa kom hit på 60-talet, då det helt klart var assimilation som gällde. SKITTRÅKIGT. Han har fan inte kvar mycket av sin kultur eller nåt sånt från kroatien. Han är så jävla svensk. Skittråkigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar